Biotourism in Ierapetra – Innovation and Development

ierapetra_logo_gr

 Φυσικό περιβάλλον και Καινοτόμες δράσεις στον Βιοτουρισμό – Δήμος Ιεράπετρας

 

Ο Βιοτουρισμός ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το έργο «Φυσικό περιβάλλον και Καινοτόμες δράσεις στον Βιοτουρισμό – Δήμος Ιεράπετρας», που πραγματοποιήθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής (Β.Ι.Ο.) σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. «Περιβάλλον» του Δήμου Ιεράπετρας, για την προβολή και διάσωση του ιδιαίτερου πλούτου της Γεραπετρίτικης φύσης. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και ειδικότερα από το προγράμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις» / Μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» και στόχος του ήταν η εφαρμογή του Βιοτουρισμού ως καινοτόμου περιβαλλοντικής πολιτικής για την διαχείριση των εξωαστικών περιοχών του Δήμου Ιεράπετρας που παρουσιάζουν ειδικό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εφάρμοσε τον Βιοτουρισμό σ΄έναν τόπο εξαίσιας φυσικής ομορφιάς, ο οποίος περιλαμβάνει προστατευόμενες περιοχές ΝΑTURA 2000 και περιοχές που δέχονται έντονες φυσικές αλλά και ανθρωπογενείς πιέσεις ειδικά κατά τη θερινή περίοδο όπως η Νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι), τόπος απαράμιλλου φυσικού κάλλους υψηλής οικολογικής αξίας, η κοιλάδα του Σελάκανου, που συγκαταλέγεται σε ένα απ’ τα σπουδαιότερα πευκόφυτα οικοσυστήματα της Μεσογείου, καθώς και η Λίμνη Μπραμιανών που αποτελεί έναν απ’ τους σημαντικότερους σταθμούς αποδημητικών πουλιών της Νότιας Ευρώπης.

Βιοτουριστική ανάπτυξη – περιβαλλοντική προστασία – στήριξη για την τοπική κοινωνία

Η προσέγγιση του έργου είχε στόχο, μέσα από δράσεις με τους πολίτες, να προβάλει τον Βιοτουρισμό ως καινοτόμο μοντέλο ανάπτυξης, προσαρμοσμένο στις αντοχές και στον πλούτο της περιοχής, το οποίο όχι μόνο δύναται να αμβλύνει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τον μαζικό τουρισμό αλλά και να αυξήσει τα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας περαιτέρω κίνητρα για την προστασία και διαφύλαξη της φύσης. Σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε η μόχλευση της τοπικής κοινωνίας όπου πολίτες του τόπου συμμετείχαν ενεργά και υποστήριξαν έμπρακτα την υλοποίηση των δράσεων.

Κατά την διάρκεια του έργου:

  • πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας και σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Ιεράπετρας πολιτιστική έκθεση για τη «Γεραπετρίτικη Φύση» όπου έλαβαν μέρος 40 καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μέλη από εικαστικά εργαστήρια και συλλόγους, εκπρόσωποι από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους (φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική κ.α.). Η εκδήλωση αποτέλεσε και την έναρξη της διεθνούς δράσης #ArtistsfortheEnvironment (τρίπτυχο περιβάλλον-πολιτισμός-τουρισμός)
  • το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συμμετείχε στην εικαστική έκθεση με κινητή έκθεση φωτογραφίας του προγράμματος LIFE NATURA 2000 Value Crete, ενώ η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία πραγματοποίησε παιδικά εργαστήρια με θέμα τα χαρακτηριστικά είδη πουλιών και άλλων ζώων που ζουν στις προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης. Οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν γεράκια, γύπες, και αγριόγατους μέσα από παιχνίδια, χειροτεχνίες και κατασκευές, όπως μάσκες και κρεμαστές φιγούρες. Παράλληλα, η έκθεση υποστηρίχθηκε από υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Ελλήνων Ωκεανογράφων (ΣΕΩΚ), της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων iSea και τoυ συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, Αρχέλων.
  • περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικοί, ΜΜΕ, στελέχη ΟΤΑ, οργανώσεις κοινωνίας πολιτών, φοιτητές και επαγγελματίες τουρισμού και περιβάλλοντος, παρακολούθησαν δωρεάν το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: Βιοτουρισμός-Φύση, Οικονομία και Καινοτομία
  • σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στην παραλιακή πλατεία Ιεράπετρας όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη διέλευση τουριστών επισκεπτών παρουσιάστηκε στις 24 Ιανουαρίου 2019, το πρώτο Βιοτουριστικό Info kiosk στην Ελλάδα με στόχο να γίνει σημείο συγκέντρωσης πολιτών (φυσικών προσώπων, ενώσεων, συλλόγων κ.λ.π.) και χώρος έκφρασης και ανάδειξης του τοπικού περιβαλλοντικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής
  • ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση 3000 αντιτύπων του Βιοτουριστικού Χάρτη και Οδηγού του Δήμου Ιεράπετρας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα (Οδηγός: https://biopolitics.gr/biowp/wp-content/uploads/2019/01/odigos-viopolitikis-single.pdf, Χάρτης σελ.1: https://biopolitics.gr/biowp/wp-content/uploads/2019/01/Ierapetra-Biotourism-map11.pdf, Χάρτης σελ.2: https://biopolitics.gr/biowp/wp-content/uploads/2019/01/Ierapetra-Biotourism-map22.pdf)
  • διατέθηκαν 1000 οικολογικές τσάντες στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες της περιοχής με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας που καταλήγει στο θαλάσσιο περιβάλλον και στις παραλίες που αποτελούν τους κύριους τουριστικούς προορισμούς
  • πραγματοποιήθηκε ημερίδα/συνέντευξη τύπου για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αλλά και την κινητοποίηση των μέσων ενημέρωσης για τον ρόλο τους στην διαμόρφωση ενός πιο «υγιούς» και βιώσιμου τουριστικού προϊόντος που σέβεται τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των προστατευόμενων περιοχών.

 

Βιοτουρισμός – πάνω από 20 χρόνια καινοτομίας για τη φύση και τον πολιτισμό

Με το μήνυμα του Βιοτουρισμού, η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής (www.biopolitics.gr) προβάλλει την τουριστική ανάπτυξη σαν όχημα για την διαφύλαξη της φύσης και του πολιτισμού. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο φορέας στον τομέα του Βιοτουρισμού για περισσότερο από 20 χρόνια στοχεύουν σε μία πολύ-επίπεδη πολιτική προστασίας του βίου και του περιβάλλοντος με θετικές συνέργειες της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, το εμπόριο αλλά και η αλιεία, η κτηνοτροφία, η γεωργία διασυνδέονται με κοινή συνισταμένη την βιώσιμη διαχείριση του φυσικού πλούτου, αναβαθμίζοντας το ίδιο το τουριστικό προϊόν και συμβάλλοντας στην διεύρυνση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων αξιοποίησης και προβολής του τουριστικού δυναμικού. Βιοτουριστικές δράσεις έχουν υλοποιηθεί με μεγάλη απήχηση σε διάφορες περιοχές της χώρας (Άρτα-Πρέβεζα, Φθιώτιδα, Μεσσηνία, Πρέσπες κ.ά.) αλλά και του εξωτερικού, στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων (https://biopolitics.gr/biowp/e-library/tourism/) και με την συνεργασία Δήμων, Περιφερειών, οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, επιχειρηματικών φορέων και ερευνητικών και ακαδημαϊκών οργανισμών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής www.biopolitics.gr ή συνδεθείτε στο λογαριασμό μας στο Facebook

 

Tίτλος έργου: Φυσικό περιβάλλον & Καινοτόμες δράσεις στον Bιοτουρισμό – Δήμος Ιεράπετρας, Πρόγραμμα: Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις, Άξονας: A2. Προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος, A.2.7. Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την καινοτόμο διαχείριση περιοχών του εξωαστικού χώρου που παρουσιάζουν ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, Μέτρο: Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, Υπομέτρο: Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης του ευρύτερου κοινού ή/και ειδικών ομάδων πληθυσμού, Προϋπολογισμός: 50.000 ευρώ, Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο, Δικαιούχος: Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, Συνεργαζόμενος φορέας: Ν.Π.Δ.Δ. «Περιβάλλον» του Δήμου Ιεράπετρας