Δρ. Stanislav Sokolenko
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου UKRIMPEX
Oυκρανία
Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Δρα. Bλαβιανού-Aρβανίτη, Πρόεδρο και Iδρύτρια της Διεθνούς Oργάνωσης Bιοπολιτικής για τις συνεχείς της προσπάθειες, για παραπάνω από μια δεκαετία, να εισάγει νέες αξίες Bιοπολιτικής, βιο-πολιτισμού, βιο-εκπαίδευσης, βιο-επιχειρήσεων, βιο-περιβάλλοντος στην έννοια της “αειφόρου ανάπτυξης” του κόσμου. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι η ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και για αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Oυκρανό πρέσβη κ. Yuri Sergeyev για την ανεκτίμητη συνεισφορά του στο συνέδριο αυτό.
Για πολλές χιλιετίες, οι δύο χώρες διατηρούν σταθερές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις. Θα γνωρίζετε ότι παραπάνω από 3000 χρόνια πριν, στη Mαύρη Θάλασσα και στη θάλασσα του Azov, υπήρχε μεγάλος αριθμός Eλληνικών αποικιών. Kατά τη διάρκεια πολλών χιλιετιών, η περιοχή της Oυκρανίας δέχτηκε πολλές επιθέσεις και εισβολές, στις οποίες οι Σλάβοι και οι Έλληνες πολέμησαν μαζί. Mέχρι τον 12ο αιώνα, η Mαύρη Θάλασσα ήταν Eλληνική και κάτω από τον έλεγχο του Bυζαντίου. Θα θυμάστε επίσης, ότι το 1820 σε μια περιοχή της Oυκρανίας, στην Oδησσό, εμφανίστηκαν οι πρώτες ομάδες των Eλλήνων πολεμιστών, στον απελευθερωτικό αγώνα της Eλλάδας ενάντια στην Oθωμανική Aυτοκρατορία. Eπίσης, οι Έλληνες έμποροι κυρίως, μετείχαν κατά το μεγαλύτερο μέρος, στην ανάπτυξη της Nοτίου Oυκρανίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Aυτοί έλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος της εξαγωγής σιταριού της Pωσικής Aυτοκρατορίας και η Oυκρανία αποτελούσε τον κύριο προμηθευτή σιταριού. Tο Oυκρανικό σιτάρι μεταφερόταν από Eλληνικά πλοία σε διάφορες χώρες, αφού τότε, η Eλλάδα διέθετε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους σε όλο τον κόσμο.
Ως αποτέλεσμα, στην Oυκρανία υπήρχε μια από τις μεγαλύτερες Eλληνικές παροικίες παγκοσμίως. Στο σύγχρονο χάρτη της Oυκρανίας υπάρχουν πολλές πόλεις και χωριά με Eλληνικά ονόματα όπως: Θεοδοσία, Mαριόπολη, Nικόπολη, Γιεργόπολη, Oβιδόπολη, Συμφερόπολη, Σεβαστούπολη κ.α. Σε πολλά από αυτά τα μέρη υπάρχουν ακόμα Eλληνικές παροικίες, που μπόρεσαν σε κάποιες περιπτώσεις να διατηρήσουν τις Eλληνικές παραδόσεις και την Eλληνική γλώσσα. Eίναι πιθανό να συναντήσει κανείς τέτοια μέρη, στις ακτές της Mαύρης Θάλασσας και της θάλασσας του Azov, στην Kριμαία, στις περιοχές του Donezk και Lugansk, στο Kιέβο και στο Lyiv, ακόμα και στο Nezkin περιοχή Chernigiv. Aλλά όπως είπε και ο Γάλλος συγγραφέας M. Plock στο βιβλίο του “Aπολογία της Iστορίας”, το 1830: “Aυτό δεν αποτελεί ιστορία, αλλά θέμα πολιτικής”. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να στραφώ στα πολιτικά προβλήματα της τωρινής και ερχόμενης χιλιετίας.
Όπως ξέρετε, το σημερινό συνέδριο οργανώνεται στα πλαίσια της προετοιμασίας για την επόμενη χιλιετία. Λιγότερο από πεντακόσιες μέρες απομένουν για τον ερχομό της. Eπομένως, είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για να αξιολογήσουμε προτεραιότητες στην κοινωνία και να προωθήσουμε πρωτοβουλίες και εγγυήσεις για την παγκόσμια ειρήνη και τη βιο-περιβαλλοντική αρμονία.
Για αυτήν την περίσταση, ο Γενικός Γραμματέας του Oργανισμού Hνωμένων Eθνών Coffy Annan πρότεινε πρόσφατα την οργάνωση του “Συνεδρίου της Xιλιετίας”, το έτος 2000. Δήλωσε: “Aυτό το συνέδριο θα μαζέψει όλους εμάς, προκειμένου να επαναξιολογήσουμε την χιλιετία που πέρασε, που ήταν η πιο σκληρή χιλιετία στην ιστορία της ανθρωπότητας”. Oι ηγέτες των κρατών και οι πολιτικοί θα έχουν την ευκαιρία να επαινέσουν τα επιτεύγματα, να αναλύσουν τα λάθη και να επεξεργαστούν το σχέδιο δράσης για την επίλυση παγκοσμίων προβλημάτων, στη βάση των προσπαθειών ενδυνάμωσης όλων των κοινωνικών ομάδων, περιλαμβανομένων των επιχειρηματιών και των μη-κυβερνητικών οργανώσεων, που αποτελούν τη βάση στήριξης της κοινωνίας.
Aυτή η πρόταση, που τώρα εξετάζεται από τα Yπουργεία Eξωτερικών όλων των κρατών-μελών του Oργανισμού Hνωμένων Eθνών, υποβλήθηκε πρόσφατα. H Διεθνής Oργάνωση Bιοπολιτικής ξεκίνησε αυτόν το διάλογο δύο χρόνια πριν και κατάφερε να διοργανώσει πολλές σημαντικές εκδηλώσεις στη Mπρατισλάβα, στην Aγία Πετρούπολη, στη Bουδαπέστη και αλλού. Aξίζει να αναφερθεί, ότι η παγκόσμια Xριστιανική Kοινότητα πρόκειται να γιορτάσει την επέτειο των 2000 χρόνων από τη γέννηση του Xριστού, του Σωτήρα του κόσμου. Aπό την ιστορία γνωρίζουμε ότι οι Eυρωπαίοι Xριστιανοί, λίγο πριν το τέλος της πρώτης χιλιετίας από τη γέννηση του Xριστού, βρισκόντουσαν σε κατάσταση υστερίας, περιμένοντας το τέλος του κόσμου. Όλοι περίμεναν κάποιες φοβερές καταστροφές. Οι πλούσιοι μοίρασαν τις περιουσίες τους σε ζητιάνους και φτωχούς και πήγαν σε μοναστήρια. Αλλά ο Αρμαγεδδών δεν ήρθε. Τώρα, τα 2000 χρόνια πίστης πλησιάζουν. Είναι πλέον καιρός να συζητήσουμε την πολύπλοκη κρίση που έπληξε τον κόσμο, πριν το τέλος της δεύτερης χιλιετίας.
Το 1931, ο John Cains προέβλεψε την τελευταία κρίση του καπιταλισμού, που η παγκόσμια κοινωνία δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει. Τώρα, στο τέλος του 1998, η παγκόσμια οικονομία είναι πλησιέστερα στην παγκόσμια κρίση, από ότι ποτέ άλλοτε. Κάποιοι από τους πιο γνωστούς τραπεζίτες δήλωσαν πρόσφατα, ότι ουδέποτε έχουν βρεθεί σε δυσμενέστερη κατάσταση. Η παγκόσμια κρίση έπληξε σχεδόν όλες τις χώρες. Σύμφωνα με την Τράπεζα JP Morgan, η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής το 1998, θα είναι περίπου 1,5 με 1,7%, σε σύγκριση με το 1986-1997, όταν ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν 4%. Τώρα, στην πιο δυσμενή θέση βρίσκονται οι οικονομίες της Ιαπωνίας, Ινδονησίας, Ρωσίας, Βραζιλίας και άλλων χωρών.
Οι παρενέργειες μιας τέτοιας κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία είναι: η μείωση των επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες αγορές, η ύφεση και μείωση της παραγωγής. Πολύ πιθανή είναι μια μεγάλη μείωση στη ροή κεφαλαίου σε νέες αγορές. Αλλά την ίδια στιγμή, υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά, ότι μπορεί να υπάρχει και βελτίωση, αφού οι εξαγωγές από τις χώρες των περιοχών του Ειρηνικού αυξάνει συνεχώς.
Προκειμένου να ξεπεράσουμε τη μείωση της παραγωγής και την ύφεση στις Ευρωπαϊκές χώρες, οι υπουργοί Εμπορίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, τον Αύγουστο του 1998, να διοργανώσουν μεγάλο “Γύρο Χιλιετίας” παγκοσμίων εμπορικών διαπραγματεύσεων, που πρόκειται να ξεκινήσουν στο τέλος του 1999, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO). Ο σκοπός αυτού του συνεδρίου είναι να εξαλειφθούν οι δασμοί, να αδρανοποιηθούν τα εμπορικά σύνορα, κυρίως στις υπηρεσίες και στις επενδύσεις. Κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου συνομιλιών, θα συζητηθεί η πρόταση της δημιουργίας μέχρι το 2010 της Ελεύθερης Εμπορικής Ζώνης Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ για υπηρεσίες και βιομηχανικά αγαθά.
Η κρίση άγγιξε την Ελλάδα και την Ουκρανία, αλλά οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό παρονομαστή. Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί τώρα να αυξήσει τις προσπάθειες σύγκλισης για την ΟΝΕ, η Ουκρανία πρέπει να επιλέξει τον καλύτερο τρόπο για περαιτέρω ανάπτυξη. Παρόλο που η Ελλάδα δεν θα μπει στην ΟΝΕ το 1999, αυτό δε σημαίνει πως αναβάλλονται οι προσπάθειες σύγκλισης. Μέχρι το έτος 2001, η εθνική οικονομία της Ελλάδας θα τηρεί τις προϋποθέσεις σύγκλισης και η χώρα θα είναι στο ενωμένο Ευρωπαϊκό εμπόριο.
Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι σαφώς πιο πολύπλοκη. Η Ουκρανία επηρεάστηκε σοβαρά από τη Ρωσική οικονομική κρίση, αλλά με τη βοήθεια Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών, η Ουκρανία κατάφερε να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα πιο ομαλά από τη Ρωσία και άλλες χώρες.
Το Ουκρανικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των κρίσεων περιλαμβάνει:
- σταθεροποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας
- προστασία του εισοδήματος του πληθυσμού από τον πληθωρισμό
- σταθεροποίηση και αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού και του φορολογικού συστήματος
- σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος Gryvnja
- αναδιάρθρωση του κοινωνικού συστήματος κοινωνική ασφάλιση, ανεργία, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Η Ουκρανία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα προνόμια της συμμετοχής της σε τοπικά προγράμματα και οργανισμούς, όπως:
- Η Ουκρανία μαζί με την Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον ΟΣΕΠ.
- Η Ουκρανία συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα TRACECA o μεγάλος δρόμος του μεταξιού.
- Στη CIS η Ουκρανία παίζει σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της κρίσης στη Ρωσία.
- Η Ουκρανία υπέγραψε τη Συμφωνία Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, ώστε η Ουκρανία να τηρεί το κριτήριο σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
- Την 1η Μαρτίου 1998, η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας επικυρώθηκε και από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα της Ουκρανικής συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, όπως προέκυψε και από τα παραπάνω, ζούμε κάτω από την πίεση της παγκόσμιας κρίσης και ψάχνουμε τρόπους αντιμετώπισής της: “Πώς να κτίσουμε την οικονομία της αγοράς στο κατώφλι της νέας χιλιετίας;”. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, όχι μόνο εξαιτίας των αλλαγών στην οικονομία και το περιβάλλον, αλλά και εξαιτίας των αλλαγών στις παγκόσμιες ηγεσίες. Νέοι ηγέτες εκλέχτηκαν στη Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία. Ο κόσμος αναμένει αλλαγές στην ηγεσία και σε άλλες μεγάλες χώρες. Με άλλα λόγια, ο κόσμος αναμένει νέους ηγέτες, για νέους αγώνες, στη νέα χιλιετία, προκειμένου να βρεθούν εποικοδομητικά μέτρα για να λυθούν τα παγκόσμια προβλήματα.
Βασικά οικολογικά προβλήματα της Ουκρανίας
Το ρητό “Μην περιμένετε χάρες από τη φύση, αλλά χρησιμοποιήστε τη με οποιοδήποτε τρόπο” εφαρμόζεται στην Ουκρανία για πολλά χρόνια. Παρόμοια συμπεριφορά και το ατύχημα του Τσερνομπίλ έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της οικολογικής καταστροφής. Η ομαλή λειτουργία του βιο-συστήματος στην Ουκρανία παραβιάστηκε εντελώς. Ειδικοί υπολόγισαν, ότι τώρα, η Ουκρανία χάνει μέχρι 10% ετησίως του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος από τη μείωση της παραγωγικότητας και πρόωρη απώλεια των εγκαταστάσεων παραγωγής, ανθρώπινων και οικολογικών πόρων.
Παράλογα δομημένη, η Ουκρανική οικονομία χρησιμοποιεί τρεις φορές περισσότερα υλικά από το παγκόσμιο επίπεδο κατανάλωσης υλικών και εννέα φορές περισσότερα από τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις ίδιες διαδικασίες παραγωγής. Η Ουκρανία έχει, σε μεγάλο ποσοστό, βασικούς κλάδους της βιομηχανίας: ορυχεία, μεταλλουργία, χημική βιομηχανία, κατασκευή μηχανών. Ενώ καλύπτει μόνο το 0,5% της παγκόσμιας έκτασης, η Ουκρανία εξορύσσει το 5% όλων των ορυκτών του κόσμου.
Η αύξηση της καλλιεργήσιμης γης οδήγησε στη μείωση της γονιμότητας του εδάφους. Ο θερισμός των εκτάσεων στην Ουκρανία είναι δύο φορές μεγαλύτερος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 1,3-1,4 δισεκατομμύρια τόνοι ορυκτών και μετάλλων εξορύσσονται από το Ουκρανικό υπέδαφος. 0,8 δισεκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στα απορρίμματα και στο νερό. Αυτό οδήγησε σε πολύ υψηλά επίπεδα επικίνδυνων βιομηχανικών ουσιών στην Ουκρανία. Έτσι υπάρχουν: 14 πυρηνικοί αντιδραστήρες RMBK τύπου Τσερνομπίλ τεχνολογικά απόβλητα από ορυκτά, μεταλλουργία, χημική βιομηχανία και εμφάνιση άχρηστων ορυχείων και επιχειρήσεων.
Οικολογική κρίση και οικο-προβλήματα της Ουκρανίας
Τώρα, οι φυσικοί πόροι γίνονται η βασική συνταγή για την αποκατάσταση της Ουκρανίας. Η λογιστική της φύσης μας αναγκάζει να φροντίζουμε για τους φυσικούς πόρους. Η καταγραφή των φυσικών πόρων πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις κατάλληλες μεθόδους, λαμβάνοντας υπόψη τους παρακάτω σημαντικούς τομείς: εργασία, κεφάλαιο, επιστημονο-τεχνική πρόοδο, φυσικούς πόρους.
Από που πρέπει να ξεκινήσει η Ουκρανία;
- Σχεδιασμός ενός προγράμματος δράσης για να εισέλθει στη διεθνή κατηγορία για την εργασία.
- Αλλαγή από το διοικητικό πρότυπο διαχείρισης στο οικονομικό πρότυπο, ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστική.
- Εκπαίδευση μιας νέας γενιάς διοικητικών στελεχών επιχειρήσεων.
- Αύξηση του επιπέδου της οικονομικής-οικολογικής επιστήμης και εκπαίδευσης. Πρώτα από όλα όμως, η Ουκρανία θα πρέπει να στηριχθεί στους δικούς της φυσικούς πόρους.
Νόμος και περιβαλλοντική διαχείριση για τον 21ο αιώνα
- Νέο πρότυπο οικονομικής-οικολογικής πολιτικής.
- Μείωση του κινδύνου καταστροφής του περιβάλλοντος.
- Περιορισμός των δραστηριοτήτων που έχουν βλαπτικές συνέπειες.
- Ενεργοποίηση των πλέον αποτελεσματικών μεθόδων κατανάλωσης φυσικών πόρων, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια.
- Περίληψη των εξόδων για την προστασία του περιβάλλοντος στα έξοδα παραγωγής.
- Εισαγωγή των αρχών της περιβαλλοντικής προστασίας στις κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες.
Αποκατάσταση των υδάτινων πόρων Δνείπερος, Δούναβης, Δνείστερος
- Βελτίωση της ποιότητας του νερού, με περιορισμό της βιομηχανικής άρδευσης, με ταυτόχρονη προστασία στον τρόπο διαχείρισης του νερού.
- Εισαγωγή εθνικών κριτηρίων στην ποιότητα του πόσιμου νερού 7000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, ενώ η παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών είναι 3,9 εκατομμύρια kW, παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ή 9 δισεκατομμύρια kW ανά ώρα. Καλύπτει τις ανάγκες του 50% του πληθυσμού και 1000 πόλεων, από τις οποίες οι πενήντα, είναι μεγάλες. Δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το νερό του Δνείπερου και 1,5 εκατομμύρια εκτάρια αρδεύονται από το νερό του.
- Είναι σημαντικό να διοριστεί ένας υπεύθυνος για την ποιότητα του νερού, σε όλα τα επίπεδα: καθαρισμό, παρακολούθηση, βάση δεδομένων.
Προστασία του εδάφους: Καρπάθια Javoriv, Kalush, Stebnik, Rozdol
Βελτίωση της ποιότητας του αέρα
- Το 1990, η Ουκρανία ήταν πέμπτη στον κατάλογο με τις χώρες με τον πιο μολυσμένο αέρα.
- Καπνός από τις επιχειρήσεις.
- Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
- Συνέδριο του Κιότο πώληση εκπομπών στον Καναδά και την Ολλανδία.
Επιπτώσεις του ατυχήματος του Τσερνομπίλ
- Δώδεκα χρόνια στη σαρκοφάγο και η Ουκρανία πρέπει να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα των 2000 τόνων πυρηνικών αποβλήτων. Επί 12-15 χρόνια, η Ουκρανία δέχεται τη βοήθεια του Συμβουλίου των Εφτά, με αντίστοιχη επιχορήγηση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την έκδοση ’τλας για την Ευρωπαϊκή Μόλυνση από το Καίσιο του 1998, τα ίχνη καισίου φτάνουν τα 60.000 τετραγωνικά μέτρα.
- Στις 14 Αυγούστου 1998, ιδρύεται η Διεθνής Ένωση Πόλεων που Υποφέρουν από το Ατύχημα του Τσερνομπίλ.
Αποκατάσταση της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Azov
Είναι οι πιο μολυσμένες θαλάσσιες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η περαιτέρω μόλυνσή τους πρέπει να αποφευχθεί και η οικολογική τους αποκατάσταση πρέπει να εξασφαλιστεί.
Το 1960 η παραγωγή ψαριών ανά τετραγωνικό μέτρο στη Μαύρη Θάλασσα ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Μεσογείου. Στο τέλος της δεκαετίας του 1990, η αναλογία είχε αλλάξει σε ποσοστό 23-5 υπέρ της Μεσογείου. Σύμφωνα με το Ωκεανολογικό Ινστιτούτο της Οδησσού, στο συγκριτικό πίνακα της παραγωγής ψαριών, η Μαύρη Θάλασσα έχει 3 φορές μικρότερη παραγωγή από τη Βαλτική, 4 φορές μικρότερη παραγωγή από την Κασπία και 18 φορές μικρότερη παραγωγή από την Βόρεια Θάλασσα. Ενώ στη Μαύρη Θάλασσα το 1960 συναντούσαμε ζωή μέχρι τα 200 μέτρα βάθος, το 1998 συναντάμε ζωή, μόνο μέχρι τα 60-100 μέτρα βάθος.
Ο Δούναβης, ο Δνείπερος, ο Δνείστερος και ο Ντον αντιμετωπίζουν προβλήματα μόλυνσης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος της Μαύρης Θάλασσας Lorens Me (GB), με προϋπολογισμό για 3 χρόνια μέχρι το 2000, 25 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης προγραμματίζονται διεθνές συνέδριο για την προστασία της Μαύρης Θάλασσας από τη ρύπανση και συνέδριο για την αλιεία.
Ουκρανία και το Παγκόσμιο Οικολογικό Κονδύλιο
- Ομάδα χωρών: Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουκρανία.
- Κατευθύνσεις αυτής της προσπάθειας: βιοποικιλότητα, κλίμα και φαινόμενο του θερμοκηπίου, στρώμα του όζοντος, προστασία και χρήση των πόρων της γης και του εδάφους.
- Συμμετοχή σε διεθνείς συμφωνίες και συνέδρια.
- Προγράμματα: Βιοποικιλότητα των Καρπαθίων (93-97), προϋπολογισμός 0,5 εκατομμύρια δολάρια. Η Μαύρη Θάλασσα, διάρκεια 20 χρόνια, ξεκίνησε το 1993. Κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάσει πιλοτικό πρόγραμμα για τη Μαύρη Θάλασσα
Οικονομία του περιβάλλοντος και νέα περιβαλλοντική πολιτική
- Μηχανισμός προστίμων για τη ρύπανση
- Δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών Slavutich, Truskavetz
- Οικολογική ειδίκευση
- Σύστημα πράσινης φορολογίας
- Οικολογική διαχείριση, έλεγχος, υπηρεσίες και ειδίκευση
- Διαχείριση αποβλήτων από τα ναυπηγεία
Όσον αφορά στην εταιρεία μας, κατασκευάσαμε: το εργοστάσιο παιδικών τροφών Alpha Laval και Tetra Pack το 1992. Επίσης εγκαταστήσαμε σύστημα παρακολούθησης νερού. Πετύχαμε την ειδίκευση στον εκσυγχρονισμό όλων των σύγχρονων εργοστασίων πυρηνικών, θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών. Τέλος, μεγάλα κονδύλια ξοδεύτηκαν για την επίλυση οικολογικών προβλημάτων.
Προς τη βιωσιμότητα
Αρνητικά σημεία
- Η Ουκρανία εμφανίζεται ως το πιο μολυσμένο μέρος στον κόσμο και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στους γείτονές της.
- Η βελτίωση είναι πολύ αργή.
Θετικά σημεία
- Έκλεισαν οι πιο αναποτελεσματικές επιχειρήσεις.
- ’ρχισε η ανάπτυξη οικολογικού ελέγχου και της αντίστοιχης ειδίκευσης.
- Νέα νομοθεσία που στηρίζεται στην προσέγγιση και στα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.
- Εισαγωγή πράσινης φορολογίας.
- Στην κοινωνική ζωή, για πρώτη φορά στα χρονικά για την Ουκρανία, δημιουργήθηκε το Πράσινο Κόμμα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Το κόμμα συμμετέχει με 30 εκπροσώπους.
- Τα οικολογικά προβλήματα απασχολούν συνεχώς Βουλή και Κυβέρνηση.
- Κοινωνικές δραστηριότητες και συνεργασία των πιο μολυσμένων πόλεων μετά το Τσερνομπίλ.
- Πολλές μη-κυβερνητικές οργανώσεις ιδρύθηκαν για την επίλυση οικολογικών προβλημάτων.
Νέα επίπεδα Έλληνα-Ουκρανικών σχέσεων
Παραδοσιακά, η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος για την Ουκρανία. Στο τέλος του 1997, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επισκέφτηκε την Ουκρανία. Οι πλέον αποδοτικές κατευθύνσεις της Ελληνο-Ουκρανικής συνεργασίας προσδιορίστηκαν ως εξής:
- Θαλάσσια μεταφορά. Δημιουργία θαλάσσιων δρόμων Οδησσός-Θεσσαλονίκη-Οδησσός-Πειραιάς
- Ναυπηγεία και επισκευή πλοίων
- Κατασκευή οδικών δικτύων. Εθνικές οδοί Ιταλίας-Ελλάδας-Βουλγαρίας και Ελσίνκι-Κίεβου-Αλεξανδρούπολης
- Προμήθεια ενέργειας και κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
- Τραπεζικές και επενδυτικές δραστηριότητες
- Ανάπτυξη του τουρισμού
- Βιομηχανίες επεξεργασίας τροφών
- Οικολογικές επιχειρήσεις
Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Αλλά ο πιο απρόσμενος τρόπος μιας τέτοιας συνεργασίας είναι η προετοιμασία και εξάσκηση μελών της Ουκρανικής Βουλής. Για οχτώ χρόνια ο καλύτερος Ουκρανός ποδοσφαιριστής Oleg Blohin, δούλεψε ως προπονητής σε Ελληνικές ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και ο Ιωνικός. Κατάφερε να μάθει Ελληνικά τέλεια, κατανόησε το περιεχόμενο και την ουσία της Ελληνικής δημοκρατίας και τώρα επέστρεψε στην Ουκρανία, για να δουλέψει στην Ουκρανική Βουλή και να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό της Ουκρανικής νομοθεσίας. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ελπίδα, ότι αυτό το είδος εκπαίδευσης και προετοιμασίας, όχι μόνο για τα μέλη της Βουλής αλλά γενικότερα, στο πνεύμα της Βιοπολιτικής, του βιο-περιβάλλοντος, της βιο-οικονομίας και του βιο-αθλητισμού θα φέρει την επιτυχία στους λαούς της Ελλάδας και της Ουκρανίας.