Υγεία και Βιο-Περιβάλλον

Δρ. Εμμανουήλ Μπαντουβάς
Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αισθάνομαι ψυχική και πνευματική ανάταση καθώς βρίσκομαι ανάμεσά σας, σε μια επικοινωνία συναισθηματικής και πνευματικής εξύψωσης για τη βιοπολιτική, βιο-ηθική και βιο-νομοτέλεια της ζωής. Καλωσορίζω τους διακεκριμένους φίλους της ιστορικής και ένδοξης χώρας της Ουκρανίας, εξέχοντα μέλη της Ουκρανικής κυβέρνησης, και τους συγχαίρω για την συμμετοχή και τη συμβολή τους στην παρούσα, παγκόσμιας εμβέλειας, πνευματική σύναξη. Ακόμη τους ευχαριστώ και τους αποδίδω φόρο τιμής διότι διέκοψαν την άσκηση του λειτουργήματός τους, στην κρισιμότητα των περιστάσεων και πολιτικών πραγμάτων στην πατρίδα τους, και ήρθαν κοντά μας ολόψυχα και αυθόρμητα.

Ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες έχουμε την πρωταρχική ευθύνη και τιμή να αποτελούμε τους πρωτοπόρους στον άκαμπτο και ανυποχώρητο αγώνα του σεβασμού και της διάσωσης της ζωής και του πλανήτη μας, διότι μόνο στην Ελλάδα γεννήθηκε, σφυρηλατήθηκε και χαλυβδώθηκε η ελευθερία του νου και της ψυχής μέσα από την γνώση και την αλήθεια των θεωρητικών και εφαρμοσμένων επιστημών, αλλά και της φιλοσοφίας της ποίησης, της τέχνης, της άμιλλας και του ανθρωπισμού. Σε αυτή την Ελληνική γη, καταπολεμήθηκε ο σκοταδισμός, η υπόστροφη εξέλιξη, η δουλεία και η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου, οριστικού και βιωματικού εξανδραποδισμού της ανθρώπινης φύσης. Ήταν η εποχή, που ο μόνος άνθρωπος ο οποίος απολάμβανε την ελευθερία ήταν ο Δαρείος που αποκαλούσε τον δεύτερο τιτλούχο της Αυτοκρατορίας του, τον Τισσαφέρνη, “Τω εμώ δούλω Τισσαφέρνην”. Εκεί στο Μαραθώνα, στις Πλαταιές, στις Θερμοπύλες και σε δεκάδες άλλες αναμετρήσεις, η αδάμαστη Ελληνική ψυχή και ανδρεία κατανίκησε τα Ασιατικά στίφη και διέσωσε τον μελλοντικό Δυτικό και Ανατολικό πολιτισμό, τις επιστήμες και το ανθρώπινο ήθος, με την ελευθερία. Ο δε Μέγας Αλέξανδρος, κατανικώντας την παγκόσμια Τυραννία, εγκαθίδρυσε μια κοσμοκρατορία ελευθερίας, αγάπης, αμοιβαίου σεβασμού, ίσων ευκαιριών και ίσων προϋποθέσεων για όλους τους ανθρώπους, και κατέστησε τους ηττημένους Πέρσες αδελφούς, καθώς παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου, και οι Έλληνες άλλες Περσίδες. Ο δάσκαλός του, ο Αριστοτέλης, εξέφρασε την φιλοσοφική αλήθεια ότι η ζωή είναι αναφαίρετο δικαίωμα και στα ζώα, τα οποία δεν πρέπει να φονεύουμε και να τρώμε διότι αυτό αποτελεί έγκλημα, όπως η ανθρωποκτονία. Είπε ακόμη, ότι εάν αυτό συνεχιστεί θα προκύψουν νόσοι, οι οποίες θα απειλήσουν τη ζωή του ανθρώπου. Αυτός ο ελληνικός άθλος με τα επιτεύγματά του και την υλοποίηση του μεγαλείου της ζωής, υπερκέρασε κάθε θρησκεία, κάθε ιδεολογία, κάθε πολιτική θεωρία και φώτισε με το φως της αρμονίας που απορρέει από το υπέρτατο ον, την βιο-αλήθεια, την βιο-αξία, την βιο-ισότητα φυσικών δικαιωμάτων ζωής και ευτυχίας των όντων.

Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα, για πολλοστή φορά, και μετά την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποποιία της, διέσωσε αυτό το θαύμα της πανανθρώπινης ελευθερίας και ευτυχίας με τη θυσία και το ολοκαύτωμά της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κυβερνήσεις και τα κατεστημένα συμφέροντα της διεθνούς συμμορίας του χρήματος, παραφρόνησαν και καλπάζουν στην επέλαση της καταστροφής της ζωής και της υγείας, όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά και του αναπόσπαστου με την ζωή του ανθρώπου και του πλανήτη Γη, περιβάλλοντος, το οποίο είναι η πανίδα και η χλωρίδα. Για βραχυπρόθεσμα, ανώφελα υλικά συμφέροντα τιποτένιων μειονοτήτων, εγκληματικής διεθνούς σπείρας των πλουσιότερων χωρών, υπερπαράγονται ατομικά και συμβατικά όπλα τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, είναι οι διάφοροι τοπικοί πόλεμοι – αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τριάντα πόλεμοι. Η παγκόσμια διάδοση των ναρκωτικών, το πληρωμένο έγκλημα, οι παράνομες δραστηριότητες της βιομηχανίας, το εμπόριο, οι μεταφορές, και η εκμετάλλευση πόρων του Νότου από τον Βορρά, έχουν αποτελέσει τον οδοστρωτήρα της ζωής και της υγείας ολόκληρου του περιβάλλοντος, με πρόσθετο κίνδυνο η θανατηφόρα ανάπτυξη να επεκταθεί και στον Τρίτο και Τέταρτο κόσμο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, με την ρύπανση της ατμόσφαιρας, με τα ποικίλα δηλητήρια, με την αστικοποίηση των λαών, με την αποψίλωση της χλωρίδας σε αναλογία 50% και την απώλεια δεκάδων χιλιάδων ζωικών ειδών, οδηγούν στο θάνατο της ζωής και ολόκληρου του πλανήτη. Δηλητηριώδεις ουσίες όπως το διοξείδιο και το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, ο μόλυβδος, το φθόριο, χλωράνθρακες, τα ραδιενεργά κατάλοιπα καίσιο και ράδιο, βρίσκονται σε επικίνδυνα όρια κορεσμού. Δυστυχώς, ούτε η ευαισθητοποίηση χιλιάδων επιστημόνων, ακόμη και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά ούτε και οι συνδιασκέψεις του Βερολίνου, του Ρίο και του Κιότο δεν απέδωσαν ουσιαστικά, αφού οι επτά πλουσιότερες χώρες και ιδιαίτερα η Ιαπωνία και η Αμερική αρνήθηκαν τη λύση του προβλήματος.

Η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι ηγούμενοι όλων των κυβερνήσεων είναι αχυράνθρωποι και εν ονόματι των θώκων, της ελαστικότητας συνείδησης και της ανήθικης ανοχής – η οποία αποτελεί συνενοχή – άγονται και φέρονται και συμπορεύονται με αυτή τη συμμορία της οικονομικής παντοκρατορίας. Κερδίζονται επτά τρισεκατομμύρια δολάρια παράνομα και ανήθικα, όταν μόνο λίγα εκατομμύρια ετησίως επαρκούν για να λύσουν τα προβλήματα και να αποφεύγεται η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμη και παιδιών και βρεφών, από την πείνα τους πολέμους, τον υποσιτισμό, την αφυδάτωση και τις νόσους.

Σε αυτόν τον σφοδρά νεφελώδη ορίζοντα του επερχόμενου Αρμαγεδδώνα της εξαφάνισης της ζωής, μια χαρισματική ύπαρξη, μια ηρωίδα του ειρηνικού μετώπου της ζωής, μια Ελληνίδα, η Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη, σελαγίζει στο παγκόσμιο στερέωμα αναμέτρησης των δυνάμεων ως αρχηγός και Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, για να πείσει, να ενεργοποιήσει και να συντονίσει την υγιή στρατιά των ελεύθερων, καλής θέλησης, ανθρώπων όλων των κοινωνικών και πολιτικών διαβαθμίσεων, να συστρατευθούν, ανένδοτα και μαχητικά μαζί της, για να αλλάξουμε το σκηνικό του απειλούμενου θανάτου με το όραμα, την προσδοκία και τον θρίαμβο της σωτηρίας της ζωής ολόκληρου του πλανήτη. Είναι ζήτημα τιμής αλλά και ανάγκης της πανανθρώπινης δεοντολογίας, η καταξίωση και επιβράβευση της αρετής της μέγιστης ανθρώπινης προσφοράς, να προταθεί από όλους η Ελληνίδα Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη για το βραβείο Νόμπελ. Τιμάται έτσι η Ελλάδα που είναι Μητέρα όλου του κόσμου.