Πρόλογος-Χορηγοί

busgr1

Πρόλογος

Μετά από συνεχή διεθνή δραστηριότητα από το 1985, η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής ίδρυσε το 1990 το Διεθνές Πανεπιστήμιο για το Βιο- Περιβάλλον, με τη συμμετοχή ηγετικών εκπροσώπων από πανεπιστήμια, ακαδημίες, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικούς και διεθνείς οργανισμούς σε 74 χώρες. Η ελπίδα είναι να συμβάλει σε μια νέα κατεύθυνση στα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλες τις βαθμίδες, μεταβαίνοντας από την ανθρωποκεντρική στη βιοκεντρική παιδεία και την αναζήτηση νέων αξιών για την επόμενη χιλιετία σε κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η εκρηκτική πρόοδος της τεχνολογίας επεκτείνει το ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο, η δημιουργία στεγανών μεταξύ ειδικοτήτων οδηγεί σε κρίση αξιών τη σύγχρονη κοινωνία. Οι απειλές στον πλανήτη καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για βιο-θεώρηση της τεχνολογίας με κέντρο το σεβασμό και την προστασία του βιο-περιβάλλοντος. Προκειμένου η τεχνολογική πρόοδος να αποβεί προς όφελος της ανθρωπότητας, χρειάζεται να γίνουν κατανοητοί οι ενωτικοί δεσμοί των φαινομενικά διαφορετικών ειδικοτήτων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το συναίσθημα ατομικής ευθύνης και συμμετοχής κάθε μέλους της κοινωνίας.

Πρωταρχικό ρόλο στη διαχρονική αυτή αναζήτηση καλούνται να διαδραματίσουν οι οικονομικοί φορείς. Περισσότεροι οικονομικοί ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι είναι απαραίτητη μια νέα αντιμετώπιση της έννοιας του κέρδους, συμπεριλαμβάνοντας, εκτός από την ποσοτική διάσταση, και τη διάσταση της ποιότητας ζωής.

Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής διοργάνωσε το Νοέμβριο του 1992 το Συνέδριο με αντικείμενο “Στρατηγική των Επιχειρήσεων για το Βιο-Περιβάλλον”, ως πρώτο σε μία σειρά συνεδρίων με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των στελεχών επιχειρήσεων.

Ο παρών Τόμος Πρακτικών του πρώτου συνεδρίου εκδίδεται με την ελπίδα να συμβάλει στη συνειδητοποίηση της ανάγκης το βιο-περιβάλλον να αποτελέσει πυρήνα της επιχειρησιακής στρατηγικής του μέλλοντος. Η προσδοκία είναι ότι οι παρουσιάσεις από ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και διεθνείς συμβούλους θα συντείνουν στην κατανόηση μιας νέας πραγματικότητας, όπου κέρδος και σεβασμός προς το βιο-περιβάλλον μπορούν να είναι στόχοι απολύτως συμβατοί.

Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής εκφράζει θερμές ευχαριστίες, για τη συμβολή τους, στους εξής χορηγούς του Πρώτου Συνεδρίου: Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε., I.C.I. Hellas Α.Ε., Interamerican Α.Ε., ΕΛΑΙΣ Α.Ε., ΕΤΒΑ Α.Ε., Ολυμπιακή Αεροπορία Α.Ε., CLEANBURN, Colgate-Palmolive Hellas ΑΒΕΕ, ΚΡΙΣ-ΠΑΝ Α.Ε., ICAP Α.Ε., Ν.Σ. Κουγιούφας Α.Ε.. Για την επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου και την έκδοση του παρόντος τόμου εργάσθηκαν με ενθουσιασμό οι εξής νέοι επιστήμονες: Παναγιώτης Βόγκας, Χρήστος Ευθυμιόπουλος, Αννα Καλέκα, Νίκος Καραπαναγιώτης, Αθηνά Κίτσου, Αντώνης Ξάνθος, Ρένα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Πεγκλής, Πέτρος Σαρα-κηνός, Αναστασία Χρήστου, Νατάσσα Φεραδούρου.

Εξ’ άλλου, η έκδοση του παρόντος τόμου πρακτικών πραγματοποιείται χάριν στους ακόλουθους χορηγούς της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής για το έτος 1993: ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε., Ιδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου, Ιδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Γεράσιμο Βασιλόπουλο, ΜΑΒΙΚΟ ΑΒΕΕ, Μπενρουμπή &; Υιός Α.Ε., ΕΤΒΑ Α.Ε., ΕΛΑΙΣ Α.Ε., Ε.Κ.Ο. Α.Ε., Friesland Hellas Α.Ε., INFOWARE.

Καθ. Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη
Πρόεδρος και Ιδρύτρια